Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers
Lilypie First Birthday tickers

Friday, 26 August 2011

Raya oh Raya

Assalammualaikum..

Entry ini aku nak ucapkan selamat hari raya kepada semua muslimin dan muslimat di muka bumi ALLAH ini..

kepada kaum keluarga dan sanak saudara, aku memohon maap sekiranya ada yang tersinggung dengan kata-kata ku.. kepada bonda tercinta, maafkan anak mu ini kerana mungkin ada kata-kata along yang buat mak terasa ati.. ada kata-kata mak yang along tak dengar huhu..  mak pun faham kan along ni degil keras kepala huhu

khas untuk sahabat handai yang mungkin ada terasa ati atau termakan ati dengan kata-kata aku selama ini.. aku menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf di atas keterlanjuran dan khilaf aku sendiri.. 

kepada En. Hubby, ayang minta ampun minta maaf dari hujung rambut hingga hujung jari atas segala salah silap ayang.. ayang tahu ayang degil dan suka lawan cakap abang huhu minta maaf gak sebab ayang suka buat muka dengan abang kalau tak suka sesuatu benda..lagi satu jangan luper duit raya ayang taw cam tahun lepas gak hehe (sayang abang)

salam lebaran semua..berhati-hati di jalan raya.. pandu cermat.. biar lambat asal kita semua selamat sampai ke kampung halaman..

p/s: sepupu semua, duit raya along dah tukar sapa nak beratur cium tangan taw hehe (yang muhrim je taw)








Muhammad Aqil Ukail 10 bulan

Assalammualaikum..

Dah lama ibu tak hapdet cerita pasal anak bujang ibu sorang ni.. Anak ibu dah pun berusia 10 bulan (bape hari je lagi nak 11 bulan)..Cepat je rasa masa berlalu.. Dah macam2 ragam dan perangai anak ibu ni hehe tapi itu lah pengubat rindu dan kasih ibu dan abah.. Setiap hari ada je perkara baru yang Aqil dapat.. Alhamdulillah, bagus anak ibu.

  •  Nenek cakap Aqil dah susut. Abah pun kata camtu tapi ibu tengok anak ibu maintain je hehe still bam-bam lagi.. badan bukan men hantap.. tiap kali nak hantar Aqil umah Opah mesti ibu kata anak ibu hantap sangat lenguh ibu huhu sorry sayang ibu saja je cakap camtu sebenarnya ibu yang tak larat nak dukung huhu
  • Aqil suka ikut ibu masuk dapur.. abis sume benda nak kacau.. sampai abah pernah kata nak pasang besi hadang depan dapur avoid  Aqil masuk.. bila ibu tak bagi Aqil mesti bising nangis.. ibu bagi Aqil main sume benda sambil ibu cakap “ ini kentang, ini pinggan untuk makan, ini sudip untuk masak” Aqil kalau dapat senduk @ sudip  siap la akan ketuk2 cam drum lak hmm nasib bek Aqil ketuk dekat besen @ tipuware aiskrim takda ralat sangat.. buat la sayang janji jangan kacau ibu masak hehe
  • Aqil suka tengok kartun “Special Agent OSO” channel 613.. abah selalu ingatkan “eh 6.30, citer Aqil dah start” Aqil kalau tengok citer tu tak heran benda len dah.. time ni la ibu suka sangat sebab ibu boleh masak untuk berbuka dengan senang ati tak perlu risau Aqil kacau masuk dapur sebab bahaya takut terpercik minyak time ibu menggoreng.. Bila tengok citer ni Aqil khusyuk sangat, tepuk tangan bila lagu keluar.
  • Aqil automatik senyap bila dengar azan.. bila abah pasang Astro Oasis Aqil pun terkumat-kamit mulut ikut zikir..
  • Aqil suka dengar orang mengaji.. kalau atok mengaji Aqil mesti pergi dekat.. tangan duk selak2 Al-Quran
  • Since 6 bulan, ibu bagi Aqil makan bubur (puree).. start 9 bulan ibu dah tak blend bubur.. Aqil dah boleh terima.. Cuma ibu masak nasi lembut takut Aqil tercekik.. Sekarang je Aqil dah tak berapa nak makan bubur nasi dah jemu kot.. kadang2 ibu selang-seli dengan nestum..
  • Aqil cukup suka makan pisang dan kurma.. kalau pisang 1 biji Aqil boleh habiskan.. kurma lak time berbuka kalau ibu makan ibu suapkan Aqil sama.. Aqil suka sangat sampai tak cukup sebiji kadang sampai 3 biji hehe
  •  Aqil pandai men ball.. mengkekek gelak kalau dapat ball.. pastu nak baling balik kat ibu @ abah hehe
  • Aqil dah ada  batang gigi.. kalau menyusu sakit cik ‘P’ ibu Aqil gigit.. sekarang pun pandai men2 dah kejap hisap kejap lepas.. haru ibu dibuat yer
  • Aqil cukup suka mandi.. bila ibu sebut je “shower time” Aqil terus merangkak ke pintu bilik air.. Kalau masuk dalam besen bukan men suka lagi siap bawak toy masuk bilik air.. menjerit kalau ibu angkat hmm nanti kita ajak abah pergi water park yer hehe
  • Aqil dah pandai bertatih dan berdiri sendiri tapi takut2 nak berjalan.. tak stable lagi dan tengah cari cara nak balance badan... chaiyok!! Chaiyok!! InsyaALLAH anak ibu boleh..

Setakat ini dulu coretan ibu untuk Muhammad Aqil Ukail.. Semoga Aqil membesar dengan sempurna, soleh, beriman, hormat orang tua, sihat tubuh badan dan dilindungi ALLAH.

Thursday, 4 August 2011

SALAM RAMADHAN

Asslammualaikum..

Lama tak mnjengah blog ni.. aku sibuk + takde mende nak hapdet.. nasib bek tak bersawang blog aku ni hehehe

Aku nak ucapkan SELAMAT BERPUASA kepada semua umat Islam di seluruh dunia.. walaupun dah masuk hari keempat hehe (ada aku kisah hehe) 

Di bulan Ramadhan yang mulia ini sama-sama la kita pertingkatkan diri kita.. IMAN + TAQWA kita kepada ALLAH swt.. perbanyakkan ibadah i.e solat sunat, baca Al-Quran, perbanyakkan bersedekah..

Actually, bukan nak tunggu bulan puasa baru nak buat semua tu.. sepanjang hayat hidup kita di muka bumi ALLAH ni pun kita boleh buat maksud yer bulan2 len pun boleh (kecuali kalau datang bulan la yer) tapi sempena bulan puasa ni la kita nak lipat ganda kan amal pahala kita (nak kejar SYURGA)..

Semoga kita semua dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna dan dilindungi ALLAH hendaknya..

Wasalam....




Monday, 27 June 2011

lega ... ALHAMDULILLAH

Assalammualaikum..

gOOd mOrning everybOdy.. lama tak hapdet blOg.. masa tak mengizinkan huhu

ALHAMDULILLAH.. syukur yang teramat-amat sangat kepada ALLAH SWT majlis perkahwinan adik ipar ku stelah selamat berlangsung semalam..

setelah pelbagai dugaan dan kepayahan yang dilalui adik ipar dan pasangan akhirnya mereka disatukan dalam satu majlis yang sederhana tapi meriah dengan kehadiran sedara mara yang turun dari kampung..
 
pengantin yang sama cantin dan sama padan.. kedua-dua yer tampan dan kacak di atas pelamin.. 

aku dan En. Hubby hadiahkan vOucher percutian ke Pulau Redang (dapat tenang kan fikiran duk tepi pantai) 

sOri la gambO aku tak dapat nak uplOad sebab terluper bawak kamera huhu

kepada pengantin baru.. SELAMAT MENEMPUH ALAM RUMAH TANGGA .. banyak kan bersabOr dan kekalkan persefahaman..

kepada birasku.. welcOme tO Our big family 
p/s: kalO aku dapat gambO kawen diOrang aku uplOad kat kOrang ek







Wednesday, 15 June 2011

Kesabaranku diuji

Mr. Aqil sekarang ni dah pandai memilih makanan.. kalau tak da rasa jangan harap dia nak makan.. dia luah yer huhu.. daripada pembacaan, makanan untuk bayi tidak harus mengandungi sebarang perasa.. garam mahupun gula.. so, bubur yang ibu prepared untuk Mr. Aqil memang tawar haber hehehe.. kalau manis pun sebab rasa carrot yang ibu campur dalam bubur.

sebelum ni Mr. Aqil hentam je sume dia bantai.. sejak dua menjak ni je dia dah memilih.. kalau dia rasa sedap, dia sendiri datang kat kita.. tak payah ibu kejar Mr. Aqil nak bagi makan huhuhu

nak bagi makan anak bukan semudah yang disangka.. perlukan tahap kesabaran yang tinggi hehe.. nak2 lak sekarang Mr. Aqil dah makin lasak, ligat.. meja, kerusi semua dia nak panjat.. dah start nak berjalan anak ibu ni yer hehehe

ibu ikutkan je kehendak Mr. Aqil..  masa ni Mr. Aqil dalam proses belajar n meneroka semua benda.. ibu ikut je dari belakang takut Mr. Aqil tumbang ke belakang huhuhu (nenek dah pesan jangan bagi jatuh, takut kepala tu terhentak).. ibu ikut je nasihat nenek, takut apa2 jadi kat Mr. Aqil nanti huhu

sesungguh yer seronok dan syukur yang tak terhingga dapat melihat Mr. Aqil membesar depan mata.. dari tapak kaki sebesar 2 jari, meniarap, bergolek2, merangkak, duduk, bangun dengan sendiri, KINI Mr. Aqil dah boleh melangkah sikit (still berpaut tak stabil lagi)




masa ni Mr. Aqil umur 2 bulan.. baring je lagi hehe.. tapi time ni anak ibu dah semangat cam baby 4-5 bulan hehe



 makan time.. masa ni Mr. Aqil 6 bulan.. dah start boleh makan (solid food).. ibu buat bubur kosong dulu.. masa ni terkualt2 muka Mr. Aqil nak menelan mungkin sebab baru lagi hehehe
  


ibu bagi Mr. Aqil makan sambil baring (bantal ditinggikan) sebab Mr. Aqil tak boleh duduk lagi time ni



 Mr. Aqil belajar balance kan diri merangkak



Mr. Aqil dah boleh bangun dengan sendiri.. dia cukup suka panjat atas orang.. tapi berani pada orang yang dikenal je hehehe



Monday, 13 June 2011

pEnAntIAn yang bErbAlOI

gOOd mOrning everbOdy..
hOw ur weekend?
Ok ke kO? hehehe..
semalam g WANGSA BOWL kat Wangsa Walk,  teman En. Hubby ada tOurnament Idaman Pharma..
ramai staff yang join.. aku dengan Mr. Aqil ekOt bagi mOral suppOrt..
gO hubby.. gO hubby haha
dOk sibOk dengan Mr. Aqil sampai luper nak snap gambO.. kalau tak bOleh kOrang tengOk En. Hubby strike hahaha
abis game dapat la hamper.. dah abis pun aku dengan adik beradik bantai makan (kalO letak kat umah kOmpOm tak abis buat pameran je hahaha)
malam bantai 3 beranak tengOk AF9.. 
caya la HAZAMA.. lu memang terbaekk.. tak sia2 try banyak kali masuk AF..
penantian 5 tahun memang berbalOi..










Friday, 10 June 2011

dugaan dalam hidup

kalau ikutkan esok (11 Jun) adik iparku bakal disatukan dengan kekasih hatinya.. hari bersejarah dalam hidup.. bergelar suami orang .. bertukar status bujang kepada berkahwin.. beralih tanggungjawab menjadi ketua keluarga..

tapi apa kan daya kita hanya merancang ALLAH yang menentukan segalanya.

lepas satu..satu dugaan dalam hidup adik iparku.. suppose esok dia bernikah tapi disebabkan kelalaian dan 'kepandaian'.. diorang berdua terpaksa postpone tarikh nikah walaupun preparation untuk majlis (walimatulurus) semua dah set up..

nak mendirikan masjid suppose menjadi perkara yang paling gembira dan bermakna dalam hidup..

suppose kalau ada pape yang tak suka atau tak berkenan + tak faham jangan malu bertanya.. walaupun 'anda' orang tua tak semesti yer 'anda' taw semua benda.. tak rugi + berdosa pun kalau bertanya dengan orang yang lebih muda.

ntah la.. len orang len ragam yer hmmmm

kesian pada adik iparku dan pasangan yer.. hope korang tabah laluan dugaan ni.. amik semua ni sebagai pengajaran dan pengalaman.. setiap yang berlaku pasti ada hikmah disebalik yer..

semoga semua yer berjalan lancar tanpa ada sebarang halangan kelak..

AMINNNNNN.......


p/s: malu bertanya sesat jalan.. tak kira siapa anda kita semua adalah sama..











geram arghhhhhh

huh geram tahap menyampah giler2.. tak suka betul aku dengan si YVONE dalam citer Nora Elena tu.. suka sangat menyibuk hal orang.. fitnah orang menyampai citer yang tak betul eeee geram betul kalau dapat kat aku taw la aku tarik2 rambut tu hahaha

lagi satu time Elena call nak cakap good news kat Seth.. time tu la mamat ni tak jawab cal.. p toilet la pulak hmmm saja je diorang ni nak buat citer meleret2 dah cam citer indon lak hehehe

pastu bila si Elena tinggalkan message dengar la terus ni tak dah terjebak dengan MMS yang si YVONE anta.. kebetulan lak si Elena jumpa Insp. Amir dan nak jadi citer nak tumbang lak si Elena tu huhuhu

ni sume penangan Nora Elena kat TV3.. syabas (thumbs up) buat Wan Sharmila yang berjaya bawak watak tu buat orang geram dan menyampah dengan anda hehehe

tak sabar nak tunggu sambungan citer tu minggu depan... Elena dapat masuk bilik rahsia Seth dan jumpa rantai lama dia .. dan mungkin terbongkar siapa perogol dia huhuhu



Wednesday, 8 June 2011

MEDAN oh MEDAN

saja nak share holiday p MEDAN tahun lepas.. trip ni sponsor by my lovely DAD (tima kasih ayah).. honeymoon sekali pakej jalan2 one family.. 4D 3N memang berbaloi full board.. 


 Arrival at Polonia Airport, Medan

 one of mosque in Medan

 along the road








dalam salah satu kedai yang jual batik n sutera.. memang cantik dan rambang mata hehehe



 pekena buah markisa.. sedap manis


 pemandangan dari Berastagi.. boleh nampak jelas gunung merapi yang masih aktif



 one hepi family (credit to Pak Bangun.. our tourist guide)



 air terjun yang mengalir terus ke TASIK DANAU TOBA



 pemandangan dari atas.. TASIK DANAU TOBA.. keindahannya sungguh menakjubkan SUBHANAALLAH



 menyusuri TASIK DANAU TOBA dengan menaiki bot.. kemudian terus ke Kampung Batak (horras)



aik makan durian lak hehehehe



the best restaurant..menu memang best.. paling mengancam air RASA-RASA

kaki NOVEL

Assalammualaikum..

mata ngantuk lak pas pekena bihun sup kat CM sejuk ni.. untuk mengelakkan diri dari terlelap dan terkantoi dengan bos aku amik keputusan nak membebel kat blog ckit hehehe harap korang tak boring ek (ada aku kisah :p) 

petang2 ni dapat baca novel best gak ni hehe.. jangan nak mengada addendum ABC tu pun tak abis tengok lagi ada hati nak baca novel.. tiap2 ari aku duk angkut benda alah tu dalam beg ke hulur ke hilir.. p keje balik keje, nek tren, nek moto.. huh yang best yer sampai ke PD gak mengikut hahaha

huhuhu usaha dah ada cuma kejayaan yer lum nampak lagi hmmm 

korang mesti minat baca novel kan? kalau pompuan mesti yer la tapi ada gak yang tak minat (opismate aku la contoh orang yer) laki pun ada yang kaki novel gak taw.. cam adik ipar aku huh kagum la aku dia boleh mengadap novel LAGENDA BUDAK SETAN.. aku pun tak berapa minat nak baca sebab tulisan teramat kecik dan kualiti kertas yang pada aku tak best dan tak menarik.. pada peminat novel tu sori yer aku cuma bagi pendapat je.. kalau tak suka pekak kan telinga, buta kan mata hihihi

nak share koleksi novel terbaru aku.. tak da la baru sangat dah basi pun.. beli time BOOK FAIR kat PWTC aritu (sori lambat hapdet.. luper la huhu)





4 je novel baru.. lagi 3 buku tu buku ilmiah hehehe (ilmu keibubapaan)

KASIH YANG SUCI ni memang betul terbaru.. tapi tak dapat lagi.. aku beli online.. karangkraf kena reprint lagi so tunggu je la hehehe .. semua pasal NORA ELENA hmmm

aku baru khatam novel Sidney Sheldon tu.. aku suka author ni sebab ada thriller n suspen.. buat kita tertanya2 dan cepat2 nak baca bagi abis hehehe

 lagi 3 tu kena tunggu la skarang ni baru nak bukak Mr. Aqil dah sibuk mengendeng hmmm

kalau korang nak taw best ke tak kena la tunggu ye.. pas aku baca INSYAALLAH aku review kat sini..


stay tuned ...